maandag 5 september 2011

HOLIDAY/Roadtrip - Prague, day 1





Na wat research bleek dat we in het dorpje Ústí nad Labem zaten in dit hotel. Vanaf hier zou het binnendoor nog zo’n 2 uur naar Praag zijn en omdat we pas om 2 uur konden inchecken in ons hotel en het nogsteeds met bakken uit de lucht kwam, besloten we de toeristische route te nemen. Wat ondanks het grauwe weer eigenlijk verbazingwekkend mooi was. Al is mooi ook maar relatief. We reden op een gegeven moment door een dorpje dat als enige in al die tijd ineens toeristisch was, verder zagen we muren en uiteindelijk een begraafplaats met allemaal Jodensterren. Nieuwsgierig dat ik was heb ik later opgezocht welk plaatsje het was en wat er gebeurd was. Het plaatsje Terezín, wat mij totaal niets zei, bleek Theresienstadt – een voormalig concentratiekamp - te zijn.

Side information: Theresienstadt deed in de Tweede Wereld Oorlog dienst als getto voor uitgezette Joden. Dit kamp werd vooral gezien als een doorgangskamp (ookal zijn er toch 33.000 mensen overleden in het kamp zelf). Hierna zouden de bewoners worden overgeplaatst naar bijvoorbeeld Auschwitz. Toen het Rode Kruis op gegeven moment toestemming kreeg om het dorp te bezoeken werd het dorp ingericht als propaganda dorp waarbij er (nep)locaties ingericht werden zoals bijvoorbeeld een plaatselijk café om het echt en gezellig te laten lijken. Daarnaast werd er een film opgenomen om aan de buitenwereld te laten zien hoe goed de Joden en zigeuners het eigenlijk hadden. Na de opnames werden de regisseur en de acteurs geëxecuteerd.   

Eenmaal goed en wel in Praag hebben we onze spullen geïnstalleerd op de hotelkamer, de weg gevraagd en zijn vervolgens met de metro naar het centrum vertrokken. Allereerst maar wat winkels in gedoken om de regen te ontlopen, maar na een overdekt winkelcentrum met 200 winkels en zeer belangrijk.. een Starbucks was het daarna DROOG! Dat was voor mij dé vrijbrief om Wim het oude deel van de stad door te slepen. Onder andere de kruidtoren, Obecní Dum met op de buitengevel een immens mozaïekwerk, de Týnkerk, het oude stadsplein met de bekende astronomische klok, het oude raadhuis en de Karelsbrug waar we alvast een glimp van het Paleis en zijn tuinen hebben opgevangen. Deze willen we morgen gaan bezichtigen. 




 Ik ben nog zoekende hoe ik mijn foto's scherp kan uploaden op deze site, iemand tips? 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten